Skip to main content

“Deze leeft nog’’ zegt een vrouw plots tegen me, met een Noord-Hollands accent. “ja, ik hou echt veel van dieren, maar ik weet niet hoe ik deze moet oppakken en ze wijst naar een kwal. ‘Oh’ zeg ik, ‘je mag mijn schep wel lenen’. Fijn, ze loopt wat onwennig weg, alsof ze zich schaamt voor haar actie, maar ook wel trots is. “ik heb er gister ook een terug gegooid hoor’’ roep ik haar achterna. ‘Echt?’ zegt ze en ontspant meer in haar actie. Als ze terugkomt raken we aan de praat. Debbie, kom ik later achter, werkt als weddingplanner en gaat vandaag een huwelijk aankleden hier op het strand van Castricum. Een van de eerste van dit jaar realiseer ik me later.

Een aangespoelde kwal op het strand van Castricum

Dieet en corona


Zelf zwemt Debbie nooit in de zee in Nederland. Het is troebel, waardoor je niet ziet wat er allemaal in zwemt en
‘het is het territorium van de dieren, niet van mij. Alleen als ik mijn voeten kan zien ga ik zwemmen en dat is dus vaak alleen in het buitenland.’ Als we wat chitchatten over de standaard corona-perikelen, merk ik op dat het zo raar is dat we gedurende deze hele crisis weinig over voeding praten om gezond te zijn. Als ik dat zeg, kijkt Debbie me een beetje schuldbewust aan. ”Ja, daar zou ik ook meer rekening mee moeten houden”. Ze geeft aan dat ze bezig is met een weight-watchers dieet. ‘Gezonde’ maaltijdshakes voor in de ochtend want de kilo’s moeten er af,” zegt ze resoluut. Eigenlijk kijkt ze er niet echt blij bij. ‘Mijn schoonouders komen echt ieder weekend met gebak langs en dat kan ik gewoon niet weerstaan.’ Haar gevoel zegt dat ontbijten met fruit, kwark en noten veel beter is. Maar vaak laten we ons gek draaien door onze omgeving, ingegeven door angst. Afvallen in een dieet werkt niet als je zelf niet gemotiveerd voor bent en 100% zeker weet waarom je het doet.

Hou het zo simpel mogelijk zeg ik, dichtbij bij de natuur. Authentieke voeding, zoals men vroeger ook at. ‘Wat zit er eigenlijk allemaal in die shakes vraag ik geïnteresseerd?’ Als ik de lijst onder ogen krijg schrik ik echt even. Alleen maar gekke ingrediënten met moeilijk uit te spreken woorden. Niet echt heel puur dus, en 1% bananen poeder. Dit heeft weinig met echte, pure voeding te maken. En dat is het geen het lichaam naar snakt. Ik realiseer me hier op het strand van Castricum dat er zoveel mensen zijn die vanuit angst en het ‘niet weten’ een dieet starten. Waarschijnlijk omdat ze in alle wanhoop niet meer weten wat ze moeten. Terwijl ze diep vanbinnen voelen dat ze verandering willen.

Authentieke Voeding, terug naar de basis.

De afgelopen maanden heb ik een opleiding gevolgd (Slim & Shape Yoga, Teacher Training 3-in-1) over onder andere voeding en de werking ervan. Met als ‘side note’ dat wat ik verkondig uiteraard niet de waarheid is, maar mijn zoektocht naar de juiste balans in voeding. Ieder lichaam is anders en heeft andere behoeftes. In het boek “Oerritme‘ lees ik bijvoorbeeld dat ons DNA maar 5% veranderd is ten opzichte van de oermens. Maar kijk even hoe ons voedingspatroon en leefomgeving veranderd zijn. Als we gezonder willen leven dan kunnen we gewoon terug naar de basis gaan. Door vooral veel groentes en fruit (bio!) te eten. Eet vlees en vis met mate en als je het eet weet dan waar het vandaan komt.

Bedenk dat hoe de natuur iets aanbiedt, zo kan je het ook eten (dus bijvoorbeeld geen voeding of ingrediënten met allemaal moeilijke woorden). Noten eet je ongeveer een handvol per dag (bedenk hoeveel moeite je moet doen om noten uit hun omhulsel te halen en te verorberen). Bananen zijn in overvloed net als bleekselderij. In het boek over de lever van Medical Medium lees ik alles over deze mooie groente die overal ter wereld groeit en dient als een antioxidant. Start je dag met een verse bleekselderij sap en je voelt je snel beter. Net als bosbessen. Deze vrucht helpt de afvoer van zware metalen. Sap.je biedt ook een manier aan om jezelf en je lichaam veilig te ontgiften. Joel Goudsmit schrijft in zijn boek: Reboot je gezondheid praktisch hoe je gezonder aan de slag kunt in jouw dagelijkse leven.

Debbie weet instinctief (net als vele anderen) wat goed voor haar is. Haar ontbijt kiest ze intuïtief al goed (op de kwark na;-). Afgelopen zomer at ze voornamelijk salades en veel groentes en fruit. Geen bewerkte suikers dus. Wat voelde ze zich goed, geeft ze aan. De enige manier om er achter te komen of dit ook voor jou werkt is door het gewoon eens te doen, te voelen, te ervaren. Niks te verliezen behalve wat gewicht;-). Afvallen wordt een strijd als het moet. Omdat je dunner wil worden, omdat je omgeving het zegt etc. Maar wat als je drijfveer is: gezond zijn, je lekker voelen? En niet meteen voor de rest van je leven, maar begin gewoon eens met een dag, een paar dagen, een week. En dan kijk je wel weer. Het gevolg? Je ideale lichaamsgewicht, helderder en lichter. Je lichaam weet namelijk heel goed hoe het op gewicht moet blijven als het de juiste bouwstenen krijgt.

Huwelijk op het strand bij beachbar de “Deining’

Dankbaar

”Je kan je schoonouders ook vragen om geen gebak meer mee te nemen, dan hoef je het ook niet op te eten,” ik glimlach. Je kan ze vragen om een lekkere groente shake te maken als alternatief! Debbie knikt instemmend: ‘Ja, eigenlijk heb je ook gelijk!’ Ze bedankt me voor alle inzichten en tips en loopt door naar de strandtent ‘De Deining’. Aan het werk voor het bruidspaar.

Ik kijk naar de zee, de kwal die ze gered heeft is haar vast dankbaar. Ik in ieder geval wel, dankbaar voor de mooie ontmoeting en de inzichten die ze me gaf.